Sunt destul de sigură că știi deja despre ce metodă e vorba. Este o metodă pe care toată lumea o cunoaște, dar puțină lume o și aplică.

E interesant cum suntem conștienți de obiceiurile dăunătoare pe care le avem dar tot continuăm cu ele. 

Probabil ține de natura noastră umană. Altă explicație nu am :)). 

Totuși, sper ca metoda despre care îți voi vorbi să te ajute să iei cea mai bună decizie pentru sănătatea pielii tale. 

Dacă încă nu ai ghicit care e metoda magică, trebuie să știi că marele secret eee…. protecția solară. 

Acum că știi despre ce e vorba, întrebarea rămâne: Oare tu o folosești? 

Și dacă da, o folosești corect?

Acesta nu e un alt articol plictisitor în care te bat la cap cu generalități banale despre importanța protecției solare sau în care recomand cutare și cutare produs.

Dar cred că e important ca atunci când iei o decizie legată de sănătatea pielii tale să fii informată corect.

Să trecem la lucruri concrete. 

Te așteaptă o listă cu Ce să faci și Ce să nu faci cu privire la protejarea pielii tale de radiațiile ultraviolete de tip A și B care sunt extrem de dăunătoare pentru pielea ta. Acestea afectează negativ în mod direct pielea atunci când e expusă la soare.

În primul rând haide să clarificăm ce sunt radiațiile de tip A și B (asta te va ajuta să înțelegi mai bine restul articolului):

Radiațiile de tip A: Pot provoca extrem de repede cancerul de piele, pentru că acestea blochează sistemul imunitar și apărarea contra tumorilor. Ține cont că supradoze de astfel de radiații sunt emise la solar.

Radiațiile de tip B: Acestea pătrund doar în primul strat al pielii, doar că acolo provoacă daune serioase. Cauzează leziuni directe materialului genetic și în cazul în care corpul nu reușește să înlăture aceste daune, se dezvoltă un cancer de piele.

Mai sunt și radiațiile de tip C, care sunt cele mai periculoase. Partea bună e că acestea sunt blocate de stratul de ozon și oxigenul din aer și nu reușesc să atingă suprafața pământului.

Dar ce crezi? 

Același mecanism de producere îl au și ridurile.

Pielea arsă de soare, mai ales pentru o perioadă îndelungată de timp, își pierde din elasticitate și se usucă. Face riduri, se întărește iar vasele de sânge își pierd din elasticitate. 

Numai chestii faine, nu?

Dacă ajungi în această situație, mai poți apela doar la laser, scalpel sau alte tratamente costisitoare ce implică multă energie, răbdare, bani și durere.

În plus…

  • Știai că și dacă stai la umbră sau sub umbrelă tot sunt prezente 50% din radiații?
  • Știai că radiațiile ultraviolete de tip A trec prin geamurile automobilelor și ale avioanelor? Un pilot riscă să dezvolte cancer de piele negru de două ori mai mult decât o persoană obișnuită.
  • Știai că în apă, la o adâncime de 50 cm sub suprafața apei radiațiile ultraviolete sunt încă prezente în proporție de 60%.
  • Știai că reflexia apei sau a zăpezii intensifică radiațiile ultraviolete cu 50 la 90%?
  • Știai că norii reduc radiațiile doar cu 10%?

Ce poți face pentru a evita asta?

  1. În primul rând evită soarele în exces. Nu trebuie să fii o introvertită cu acte în regulă, pentru că soarele are și el rolul său pentru doza ta zilnică de vitamina D, dar toate acestea trebuie făcute în doze mici.
  1. Vitaminele A, C și E sunt folosite adesea în cremele de protecție solară. Poți aduce un aport de protecție pielii tale dacă le consumi și intern. Așa că, dacă nu ai facut-o deja, introdu în dieta ta fructe și legume colorate: roșii, morcovi, dar și spanac, varză albă, sfeclă roșie, ceai verde, un pahar de vin roșu 😉

STOP! Gândește-te ce rețete știi care conțin aceste ingrediente 😉

  1. Consumă vitamina D. Poți să o iei sub formă de tablete dar și în mâncare. Peștele gras proaspăt e un supliment excelent de vitamina D. Găsești cantități mai mici și în ficatul de vită, gălbenuș sau ciuperci (în cazul în care un pește la cuptor asezonat cu tot felul de mirodenii nu te face să salivezi).
  2. Poartă ochelari de soare cu lentile mari. Pielea de sub ochi este extrem de sensibilă și subțire iar dacă porți o pereche de ochelari de soare cu protecție, pielea ta îți va mulțumi. Așa ca o paranteză, ochelariștii au mult mai puține riduri sub ochi. Chiar dacă în aceste caz lentilele nu sunt colorate, ele conțin substanțe care protejează materialul de îngălbenirea produsă de razele soarelui.
  3. Pentru restul corpului, alege să porți, cel puțin vara, haine largi, culori deschise și nu uita să îți iei și o pălărie.
  4. Printre cele mai importante lucruri pe care le poți face e să folosești musai o cremă de protecție solară și o folosești corect.

Cum alegi crema de protecție solară potrivită

  • Alege un factor de protecție cat mai ridicat. Cu cât factorul e mai mare, cu atât pielea ta va fi protejată pentru o perioadă mai lungă de timp și nu va trebui să o aplici foarte des.
  • Majoritatea cremelor de protecție solară protejează pielea împotriva radiațiilor de tip B. Asigură-te că produsul pe care l-ai achiziționat are și o protecție suficientă față de radiațiile ultraviolete de tip A. Poți recunoaște asta dacă are pe ambalaj un cerc în care să fie încadrat semnul de reprezentare a radiațiilor ultraviolete tip A, adică UVA.
  • Nu te amăgi cu produsele rezistente la apă. După ce pielea a luat contact cu apa, minim 50% din substanțele care te protejează au fost eliminate, așa că nu ezita să o reaplici după fiecare bălăceală.
  • Când aplici crema de protecție solară nu uita de urechi, gât, podul pieptului, spate sau degetele de la picioare (dacă sunt descoperite). Acestea sunt părțile cel mai des uitate când vine vorba de pretecția solară.
  • Dacă simți că transpiri mai mult atunci când o folosești sau că e prea lipicioasă, optează pentru o cremă pe bază de gel sau de fluide. Acestea conțin mai puțină grăsime, nu înfundă porii și se absorb mult mai repede.
  • Dacă ai tenul gras, predispus la coșuri, cere de la farmacie o cremă noncomedogenică. Produsele de îngrijire care astupă porii favorizează apariția coșurilor. Dar dacă optezi pentru o cremă conconedogenică, aceasta îi lasă să respire, nu îi înfundă și astfel nu e stimulată creșterea coșurilor.

În loc de concluzii…

Sper că ai învățat ceva nou și util despre lupta cu radiațiile ultraviolete și cum să ai mai bine grijă de pielea ta. Scopul meu acesta a fost, iar dacă mai ai întrebări legate de subiect, aștept mesajul tău și îți răspund cu drag.

Te pupăcesc, Ali